Kindarena

Algemeen

'Om te zeggen wat je dwarszit, zonder ruzie te krijgen'
Op EBC Icarus houden we ongeveer 5x per jaar een Kindarena, een kring met kinderen. Het doel van de kindarena's is feedback vragen aan de leerlingen over de kwaliteit van het onderwijs op EBC Icarus. In een cultuur van continu verbeteren in het onderwijs is het voor ons een randvoorwaarde om de leerlingen regelmatig te vragen wat zij graag verbeterd zouden zien, en vervolgens óf zij de verbeteringen ervaren.

 

Hoe werkt het?

We vragen per keer 5 tot 7 leerlingen [kan wisselend van samenstelling zijn] om deel te nemen aan de arena en hun mening te geven. Vooraf worden er vragen door leraren en leerlingen aangeleverd, de vragen zijn gericht op de kwaliteit van onderwijs. Een onafhankelijke gespreksleider stelt de vragen aan de leerlingen. Het kan ook zijn dan de vragen vooraf door de gespreksleider worden voorbereid met de leerlingen die deelnemen aan het arena.
Bij een aantal arena's kan het zijn [dit is afhankelijk van het onderwerp] dat leraren of andere betrokkenen om de leerlingen zitten en luisteren, ze mogen géén vragen stellen of opmerkingen maken tijdens de arena. De leerlingen en de gespreksleider zitten als het ware in een vissenkom en de leraren/betrokkenen zitten aan de andere kant van het glas. Op deze manier creëren we een veilige setting voor de leerlingen. Eén van de leraren/betrokkenen schrijft tijdens de arena de antwoorden van de leerlingen op, zichtbaar bijv. op een flipover.
Na deze arenavorm vertrekken de leerlingen en evalueren de leraren/betrokkenen samen de uitkomsten en bepalen vervolgens wat ze ermee gaan doen. De acties die voortkomen uit de arena worden ook teruggekoppeld aan de deelnemende leerlingen.